Choppers‎ > ‎

Sniper

25 Augustus 2012

Uitzoeken en bestellen van de onderdelen zoals Motor, Frame, Wielen etc etc.
Hier volgt nog een overzicht van een aantal van de onderdelen die gebruikt gaan worden.


26 September 2012

Afspraak gemaakt bij RDW voor frame keuring. Ze controleren hier het frame of sterkte en lasnaden. Er moet een tekening zijn van het frame met daarop de maten etc. Als alles overeenkomt wordt er een nummer ingeslagen. (zie 5 september voor meer info)
Meteen ook een afspraak gemaakt voor de typegoedkeuring van de chopper. Het is helaas erg druk bij de keuring dus deze is pas 1 oktober 2012. Er bestaat een klein kansje dat als er 17 september iemand uitvalt ik dan terecht kan...we wachten af.


5 September 2012

Frame naar het RDW voor het inslaan van het frame nummer en uiteraard de keuring van het frame. De plaats van het frame nummer kun je overigens zelf bepalen als het maar leesbaar is als de motor klaar is. Mijn nummer komt op de onderste motorsteun, niet zomaar zichtbaar maar wel als je op je knieën gaat zitten. Het is ondertussen 6 september en het frame is goedgekeurd, op naar de volgende keuring.


1 Oktober 2012

RDW keuring van de motor zoals deze op de weg komt. Hier wordt echt alles gecontroleerd, hier even een lijst:
- Plaats kenteken
- Controle frame nummer
- Type aanduiding
- Rem test voor juist aantal passagiers (2 in mijn geval) + controle rem inrichting
- Stuur inrichting
- Verlichting
- Wielbasis
- Motor vermogen
- Motor nummer
- Stuur eigenschappen
- Banden maten
- Uitstoot CO2
- Soort brandstof
- Ledig gewicht
- Maximaal laadvermogen
- Geluidsniveau (uitdaging bij choppers) gemeten bij stilstand en rijdend
- Aantal cilinders
- Toerental bij maximaal vermogen
- lengte
- Breedte

Gelukkig word ik geholpen door een bedrijf wat deze keuringen dagelijks uitvoert. We bouwen de Chopper op met standaard onderdelen zoals deze worden geplaatst maar dit zijn wissel stukken. Door het gebruik van deze onderdelen kunnen we snel bouwen en zijn beschadegingen niet zo erg. Uiteraard moet wel de motor worden geplaatst die er uiteindelijk op komt. De wisselstukken zijn helemaal voorbereid zodat er niet hoeft worden gepuzzeld met leidingen en afstellingen.

Na de keuring moet de Chopper naar de douane, hier wordt de motor getaxeerd i.v.m. de BPM, dit maakt de chopper extra duur en je krijgt er niks voor terug, helaas is het niet anders.


2 Oktober 2012

De chopper is gekeurd en goed gekeurd. Nu nog naar de douane en dan komt het kenteken. De motor had maar 81db en dat voor een 2 liter.
Naar verwachting is alles klaar rond 20 oktober 2012. het is nog wachten op wat onderdelen uit de USA en BPM etc moet nog worden geregeld.
Helaas is het aantal zitplaatsen wel veranderd, door de lange voorvork is de remweg net iets te lang geworden waardoor er maar 1 zitplaats is toegestaan.


10 Oktober 2012

De keuring bij de douane is helaas niet doorgegaan, het RDW was de originele papieren vergeten op te sturen. Kan nu 17 oktober naar de douane.
blijft een bureaucratie gebeuren dat keuren etc. maar ja hoort erbij zeggen ze. Ben er al wel achter dat een chopper bouwen voor een groot deel bestaat uit wachten. Hopelijk 17 oktober meer nieuws.


17 Oktober 2012

De keuring bij de douane is goed gegaan. na een paar minuten was alles geregeld. 4 dagen later was de factuur van de BPM binnen. De is meteen betaald.


02 November 2012

Het kenteken is binnen.....YES het is nu officieel een motor. 330 kilo 2080 cc 140 pk. verder nog een waarschuwing:  "Zware motor maximaal 1 zitplaats... "
Het kenteken is ook perfect begint met 69, ik ben nu al blij.


07 November 2012


Vandaag een andere pulley besteld, de pulley die ik had was een lossen pulley met een losse remschijf en een losse rem cylinder. Deze komt er dus niet op maar het wordt een brake pulley zodat rem en pulley in 1 zitten. Zo heb ik links niks meer aan het wiel zitten en zit alles rechts bij de aandrijving.
Wel een duur grapje $ 1150,- maar ja dan heb je wel wat.


10 November 2012

Vandaag alle onderdelen ophalen. kan om 08:00 uur de bus ophalen en dan 2 uur rijden. Nog even laatste details bestellen en dan weer 2 uur terug maar dan met mijn chopper in de bak. Al met al nog van alles besproken en gecontroleerd. was pas om 16:00 uur thuis...lange dag van vele die nog gaan volgen.
Vandaag wel even snel de forward controles op het frame geschroefd.


11 November 2012

Vandaag alles uitgezocht en garage opgeruimd, daarna begonnen met bouwen. Van het bouwen aan mijn Cadillac projecten weet ik dat je elke dag iets moet doen, ook al heb je geen zin. Doe je dat niet krijg je het nooit klaar. Maar zin is er voorlopig nog in overvloed, dit is een geweldig project.
De motor zat al in het frame i.v.m. de keuring dus dat was een meevaller (net als de versnellingsbak). De voorvork zit er in net als de wielen. De wielen moeten nog goed gezet worden maar voor de foto is het natuurlijk wel leuk.
Vandaag de primary belt op het blok gebouwd, dit lijkt goed te passen. Verder nog de standaard aan de forward controles geschroefd
Maandag na het werk snel verder met de brake pulley en het achterwiel, dat wordt een hoop meet werk....
12 November 2012

Vandaag Achterwiel en brake pulley aan elkaar bouwen. Daarna passen en meten met bussen, dat wordt een klus. Ook meteen mijn custom uitlaat monteren. deels is het een vance and hines maar dan met andere bochten en covers. Op deze manier zit de uitlaat dicht langs het blok en de versnellingsbak. Wacht de foto af, ziet er super strak uit.  Uitlaat zit erop, zie foto. achterwiel project gaat woensdag verder omdat de motor nu niet stevig staat (staat op een stapel stenen). Woensdag komt de schaarlift binnen zodat ik verder kan met de wielen.14 November 2012

Gereedschap gezocht en veel gekocht. Foutje bedankt, alles is natuurlijk Engelse maat :-(


18 November 2012


Vandaag de chopper op een goede krik gezet en aan het werk gegaan. Als eerste maar eens proberen het achterwiel in het midden van het frame te krijgen.
Daarna pulley monteren en bussen meten. Wat een werk. Hele dag bezig geweest en nog niet klaar. Deel twee zodra ik weet wat voor bout dit is (zie foto voor bout die ik niet vast krijg)19 November 2012

Vandaag voor spatbord uitmeten en bussen maken. Daarna voorwiel in het midden plaatsen van de voorvork (en frame). Wordt weer een dagje rekenen, meten, tekenen en puzzelen. Spatbord is uitgemeten etc. 20 november gaten boren en bussen maken. vandaag ook meteen gas handel gemonteerd en begonnen met leggen van gaskabel, remleiding, en koppelingskabel.
20 November 2012

Vandaag nog meer gereedschap bestellen, en verder met spatborden en kabels.


21 November t/m 31 December 2012

Afgelopen dagen niks aan de chopper kunnen doen van wegen andere projecten die klaar moesten.
* Koppakking Niva vervangen
* Niva klaar maken voor APK
* Hyundai H200 invoeren en klaar maken voor keuring
* Div klusjes in huis


2 Januari 2013

Eindelijk weer tijd voor de chopper, het heeft even geduurd (te lang naar mijn zin)
vandaag bezig geweest met de tank. Ik kwam niet uit met de benzine kraan en de motor steun. Uiteindelijk kwam er iemand kijken naar mijn bouwproject en heeft me de goede weg ingestuurd. het probleem met de tank is verholpen. De tank wordt aan de achterkant 2 centimeter verhoogd waardoor de kraan boven de motorsteun uitkomt. Het zadel zal straks onder de tank komen waardoor dit niet opvalt. Foto's volgen.


5 Januari 2013

Weer een denk dagje vandaag, het probleem van vandaag is de bedrading en het zadel. Ik wil geen bedrading in het frame hebben, dit geeft veel problemen door het slijten van draden op de punten waar ze het frame ingaan. De oplossing die ik bedacht heb is buisjes te maken langs het frame die recht onder het zadel uitkomen. Draden hoeven geen bochten te maken en er zijn geen scherpe delen. Voordeel is dat deze buisjes aan het frame zitten en de zelfde kleur krijgen als het frame, hierdoor vallen ze minder op.
Ander punt van aandacht was het zadel, hier ben ik nog steeds niet uit. Ik twijfel of ik het achterspatbord op het frame maak of op de achterbrug. voordeel van de brug montage is dat het spatbord erg dicht op het achterwiel kan komen. Nadeel is dat het zadel niet op het spatbord mag komen want dat beweegt.
Maak ik het spatbord vast aan het frame dan moet het spatbord 2 a 3 centimeter (minstens) boven het wiel blijven in verband net de veerweg. Voordeel is dat ik het zadel dan op het spatbord kan laten lopen waardoor het extra stevig is. Dat wordt nog eens nadenken....


19 Januari 2013

Vandaag alle zaken nagemeten en afgetekend zodat er gelast kan worden. Tijdens het nameten tot de ontdekking gekomen dat de versnellingsbak scheef zit waardoor ook het achterwiel niet op zijn plaats zit. Dat wordt weer meten, meten en meten. Als dat klaar is kan de motor weer uit elkaar en kan alles afgelast worden. en dan eindelijk naar de poedercoater.


20 Januari t/m 27 Januari 2013

Deze week bezig met een ander project (de Niva) daarna weer snel verder met de Sniper Chopper


1 April 2013

Al met al veel tijd verloren met al mijn andere projecten. Een ander probleem was het gereedschap, ze maar het ontbreken daarvan. Ben lang bezig geweest met het zoeken naar het juiste gereedschap. Maar goed, ik heb nu alles en ben volop bezig met de chopper.


4 April 2013

Bezig geweest met het uitzoeken van de koppeling en aan het ontwerpen van het spatbord begonnen. Verder niet veel nieuws.


10 t/m 19 April 2013

Ontwerpen van een spatbord valt niet mee, zeker als je nog geen vierkant kan tekenen. Na uren op internet aan het speuren geweest te zijn naar ideeën ben ik eruit (denk ik) Het ontwerp voor het achter spatbord is op de details na klaar. Hieronder wat foto's van het ontwerpen. Ik hoop deze week het ontwerp van het achterspatbord klaar te hebben, uiteraard volgen er dan foto's.


20 en 21 April 2013

Zaterdag begonnen met het op maat maken van het spatbord. Hele dag een het zagen, slijpen en veilen geweest. 6 slijpschijven en bergen oud ijzer verder ben ik zeer tevreden over het resultaat. hieronder even een paar fotootjes van hoe het er nu uitziet. Zondag bezig geweest met het uittekenen van het voor spatbord. Het spatbord voor krijgt de zelfde punt als achter en voor wordt het een scherpe punt. Foto's moet ik nog maken maar volgen snel. Vanavond verder met het spatbord voor.


22 April 2013

Vanmorgen al even begonnen aan mijn achterlicht. Ik wil een dubbel spatbord maken met daarin de verlichting. In het licht zie je dan geen lampen.
Voor het achterlicht heb ik een LED balkje van 10cm lang dat tevens ook remlicht is. De knipperlichten zijn ook LED en komen aan het remlicht zodat ik een balkje heb van ongeveer 20cm. op onderstaande foto heb ik een vel papier op het spatbord liggen waar de kap moet komen. Op de tweede foto een idee van het licht balkje.
Deze avond flink aan het tekenen geweest op het spatbord voor. Ik ben tevreden over het resultaat. de laatste foto is het voor spatbord. het wordt de zelfde vorm als het achter spatbord, ik weet dat dit veel gaat spetteren bij nat weer maar het oog wil ook wat :-)23 April 2013

Vandaag even geen Chopper werkzaamheden. Ik moet mijn enduro motor schoonmaken en te koop zetten.


24 April 2013

Vandaag niks kunnen doen, moest nog wat zaken in en rond het huis in orde maken. Morgen ga ik zeker weer aan het werk aan de chopper.


25 April 2013

Vandaag staat het volgende op de planning;
- spatbord voor monteren
- bussen maken voor het spatbord voor


November 2013


Door allerlei redenen niks kunnen doen aan de chopper. Wel wat zaken uitgezocht i.v.m. bedrading, verlichting, kleuren, zadel etc maar dat is alleen maar op papier. Als het goed is wordt er in december weer gelast etc. De lasser heeft weer tijd....eindelijk.December 2013

Tussen kerst en oud en nieuw was er ineens tijd om te lassen. Veel gedaan, Spatborden zijn gelast. Alle beugels zijn uitgemeten net als de bussen.
Veel tijd bezig geweest met uitzoeken van maten. Vooral de steun van het blok aan de bovenkant heeft de nodige hoofdpijn gekost. Moet nog wel 1 en ander gelast worden zoals tanksteunen etc. dat staat gepland voor na de feest dagen.December 2013 - Mei 2014

Blok uit chopper frame gehaald. Bak verwijderd. Achterbrug verwijderd, vering achter eraf. Laatste zaken uitgemeten. Bij zadel maker geweest...dat wordt heel mooi, later meer daar over. kleur voor de chopper uitgezocht en in Photoshop uitgewerkt op frame, ook hierover meer.
17 Mei 2014

Vandaag deel twee van het las werk.. Het stuur is vandaag afgelast net als de beugels op het frame. De plaat voor het contactslot is getekend en daarna met geweld gestanst, indrukwekkend machientje. De tank zit op zijn plaats zodat straks het zadel er mooi onder past.
Nu alle gelast is kan ook de voorvork eruit en het stuur eraf. Dit was weer meer werk als gedacht, er is een boutje lam wat voorkomt dat het stuur tegen de tank komt. dit kan ik nu mooi weer aanpassen voordat alles in elkaar gaat.
Was weer een dagje op en neer rijden naar Drunen want daar heeft mijn broer de lasser alles bij de hand...toch handig zo'n baas met een hele hal vol leuk speelgoed.Nu alles klaar is kan ik aan het schuren, slijpen, poetsen en dan naar de poedercoater. Met een beetje geluk is alles klaar begin juni. Dan heb ik een lang weekend (Pinksteren) om de laatste zaken af te werken.

YouTube Video10 Juni 2014

Vandaag is het frame naar de poedercoater gegaan. Even samen met de expert naar de kleuren gekeken en daar toch nog wat zaken aangepast.
De kleur van het frame wordt....houd je vast......GEEL, om precies te zijn RAL 1003, beetje naar het oranje toe geel dus. Waarom hoor ik je denken.. dat is eigenlijk niet zo moeilijk als je bedenkt welke kleur mijn Honda VFR heeft, juist ook geel, maar dat is niet de enige reden. Ik wil een chopper die niet iedereen heeft en veel bekijks heeft. De halve wereld heeft een zwart frame met chrome delen zoals stuur, wielen etc. dat wil ik dus niet. Het wordt als volgt:

Frame, achterbrug, stuur en olie tank in geel. De onderlaag van de tank wordt ook geel maar dat blijft niet zo, deze wordt na poedercoaten voorzien van een wrap met daarop mijn logo, een Sniper (Sniper is ook het merk) een deel van de tank (geel) zal zichtbaar blijven. Na het wrappen wordt de tank gespoten in blanke lak. De stickers kunnen er dan niet meer af en het geheel lijkt gespoten. Ik wil graag nieuwe technieken gebruiken en niet uitgaan van het standaard verhaal. Dat heeft iedereen en ik ben niet iedereen. Het stuur zal na poedercoaten ook worden gespoten met blanke lak zodat het mooi aansluit op de tank.
De spatborden zijn nog niet klaar maar zullen uiteindelijk zwart gespoten worden. daar na zullen er gele pinstripes op komen, waarschijnlijk ook weer 
voorzien van een folie laag. Naar verwachting is het frame eind deze maand terug. Zodra het terug is volgen de foto's.


27 Juni 2014

Vandaag mijn frame op kunnen halen. Bij het openen van de hal vol met afgerkte producten sprong mijn frame eruit, opvallen is dus gelukt.
Meteen thuis begonnen met het monteren van de eerste delen. Dat geel maakt het een heel opvallende chopper en samen met het chroom helemaal TOP.


28 juni 2014

Vandaag gestart met de montage van de voorvork, het stuur en achterbrug. Veel werk geweest zeker ook omdat het veel til werk is en alles is erg zwaar.
De achterbrug had er niet veel zin in, lang bezig geweest deze te plaatsen, zat links en recht wat poedercoating in de weg. eind van de dag heel tevreden met het resultaat. Morgen blok en bak plaatsen....


29 juni 2014

Vandaag gestart met inbouw versnellingsbak en achter veer. Dat ging verbazend snel. Vervolgens achterwiel in frame gezet, daar ging het mis. De achterbrug bleek niet goed vast te zitten en schoot los. Paar kleine beschadigingen op de lak. Gelukkig niet in het zicht, dat kan ik wel bijwerken met wat verf.
Bij het verwijderen van het achterwiel uit de achterbrug de draad van de as beschadigd, lijkt gelukkig mee te vallen.
Achter brug opnieuw gemonteerd, en getest, zit nu muur vast. Achterwiel laat ik er nog even uit, heb 1 bus nog niet binnen, dat komt later wel.
Verder Blok geplaatst en stuur gemonteerd. verder ook de primary achterplaat gemonteerd zodat blok en bak in een lijn zitten. Het begint nu echt op een chopper te lijken. Moet nog veel gebeuren maar het valt al met al niet tegen. Naar verwachting is het plan om deze zomer klaar te zijn nog steeds haalbaar.4 tot en met 18 juli 2014

FF lekker op vakantie, met de motor een week ruim 3000 km door Engeland en Schotland


21 Juli tot en met 1 Augustus 2014

Vandaag gestart met het afwerken van de motorblok plaatsing en de bak uitlijnen met de motor.  Ook meteen gestart met het afwerken van de primary.
Hier had ik rode loctite nodig en laat ik die net niet hebben. Eerst maar naar de winkel.
De primary ging er vlot op al kwam ik snel in de problemen ondanks dat alles al een keer op de motor heeft gezeten. Door het vastdraaien met het juiste moment bleek een aantal ringen van de voorste poly verder naar binnen te vallen. Dit is uiteindelijk opgelost met een paar spacers.
Dit hele verhaal heeft wel een paar dagen gekost. Ondertussen was ook de laatste bus van het achter wiel binnen zodat ik nu alles in lijn kon zetten en daar na alles met Loctite kon vast zetten. De bussen bleken niet te kloppen. de linker wat te smal en de rechter te groot. Druk aan het veilen geweest om alles op maart te krijgen. Moest rechts 6 mm af en aan de andere kant moet 6 mm bij, deze heb ik met de hand geveild .....wat een werk was dat.

Nu alles perfect in lijn zit meteen de koppeling geplaatst, hier bleek de pushrod iets te kort, maar dat was te verwachten en ook niet eerder te meten. Even opzoek naar een langere en anders deze doorslijpen en stukje er tussen.